Föreningens Historia

Torsås Ryttare bildades 1978 under namnet Torsåsortens Ryttare. Detta år iordningställde man en paddock på mark som Torsås kommun arrenderade ut på 25 år till klubben. Området ligger på gamla soptippen i utkanten av Torsås samhälle. Här ligger fortfarande klubbens anläggning. Vi hade ett framgångsrikt lag i ponnyallsvenskan: Anita Pettersson, Marie Nilsson, Annelie Johansson och Martina Olsson. Klubben arrangerade en Hubertusjakt.

Året därpå, 1979, blev Britta Pettersson ordförande och klubben hade även detta år en Hubertusjakt.

1980 arrangerade Torsås Rytare en lokal hopptävling inom ramen för Bonniers Junior Cup, Svarta Hingsten. Gunilla Swedberg på Cheef Collin segrade tätt följd av Eva Nilsson på Snobben. Båda gick vidare till distriktsfinal i Vimmerby. Klubbhuset rustades upp och paddocken fick belysning. Klubbmästare blev: kat B - Roger Olausson på Pontus, kat C - Susanne Franzén på Sally Anne of Lucky Lane, kat D - Marie Nilsson på Olliver. För stora hästar blev Yvonne Eriksson på Destiny klubbmästare. Rune Franzén övertog ordförandeklubban 1981. TOR har ett lag i ponnyallsvenskan dev II: Carolina Fernandi på Poly V, Susanne Franzén på Sally Anne of Lucky Lane, Bodil Hortlund på Pinoccio och Anita Pettersson på Charola. Klubbmästare detta år blev: kat B - Carolina Fernandi på Poly V, kat C - Åsa Gustavsson på Kickan II, kat D - Eva Nilsson på Snobben pch stor häst åter Yvonne Eriksson på Destiny. Ett ridhustält kom på plats i Torsås lagom till Lucia.

1982 fick klubben ett gammalt järnvägsmagasin av kommunen. Det flyttades till anläggningen från Ångkvarnen och blev ett fint stall med en box och fyra spiltor. Nu kunde klubben starta upp ridskoleverksamhet med hjälp av fem inhyrda hästar och instruktörerna Anita Pettersson och Yvonne Eriksson. Detta skedde i oktober. Klubbens i särklass främsta ryttarprestation detta året stod Eva Nilsson, 15 år, på Snobben för. Hon vann sin debut i medelsvår klass i Tingsryd. Dessutom gick hon vidare i Min Häst och Bonnier Bokförlags Cup till riksfinalen i Strömsholm. Där blev hon femma bland Sveriges 21 bästa ryttare och vann stilprovet!

1983 var det Anita Petterssons tur att visa framfötterna. Hon segrade i distriktsfinalen i Svarta Hingsten Cup i Vimmerby på sin ponny Roza Marutzka. I och med det fick hon åka till Ryttarspelen på Stockholms Stadion i juni och representera Småland. Fritidsnämndens ordförande Gunnar Warnegård gjorde sin första ritt på 40 år och klarade Ridborgarmärket!

Första riktigt stora tävlingen på den egna anläggningen arrangerades 1984. I ponnyallsvenska div II hade vi två! lag med. Ny ordförande 1985 blev Kjell Fernandi. Ett nytt stall med plats för 13 hästar uppfördes under året och kunde tas i bruk 14 september. Anita Pettersson blev heltidsanställd ridlärare. Elevantalet tredubblades från 55 1984 till 161 detta år. Nytt klubbhus införskaffades också. Torsås Ryttares Ungdomssektion, TORUS, bildades. Handikappridning bedrevs tillsammans med Lions Club. Årets hederspris till bästa ryttare gick till Ulrica Johansson och hennes ponny Filur. Hon hade bland annat haft flera fina placeringar vid distriktstävlingar och fick en femteplacering i Chevalier Cup.

1986 blev Thore Harrysson ny ordförande och ridhusbygget påbörjades. Detta blev färdigt våren -87 och invigdes mycket högtidligt av Anders Gernandt den 16 maj.

2014 - Den 14 juli 2014 brann det på Torsås Ryttare. Lilla stallet, redskapsbod och klubbstugan brann ned till grunden. Branden var anlagd. Ingen kom till skada, två hästar fick dock flytta från stallet då det inte fanns tillräckligt med boxar. Efter att de tekniska utredningarna var klara och bråtet forslades bort började helt nya utmaningar för föreningen. Föreningen fick låna tre barracker som tillfällig klubbstuga och förråd. Hela hösten, vintern och våren planerades återuppbyggnaden. Anläggningssektionen och styrelsen gick på högvarv. På våren 2015 blev det klart att föreningen med hjälp av bidrag kunde bygga upp ett nytt stall med tre extra boxar och sadelkammare och en ny, välanpassad klubbstuga för personal och ungdomar. Utöver det anpassades också privat- och ridskolestallet.

Uppdaterad: 11 AUG 2015 22:40 Skribent: Catarina Larsson