Hoppa till sidans innehåll

Eva-Marie Andersson


I blickfånget med: Ponny- och hästmamman Eva-Marie Andersson

Eva-Marie, du har varit med i klubben sedan många år tillbaka, du har två döttrar som rider och tävlar duktigt i hoppning och så rider du själv. Idag lyfter vi upp dig under luppen för att berätta om ditt häst- och vardagsliv, hur du får ihop pusselbitarna.

evamerie2

1. Berätta din ryttarkarriär, hur och när började du rida?

Min mamma födde upp halvblod på Öland så jag fick min första ponny när jag var 5 år. Sedan dess har jag alltid haft häst/ hästar. 

2. Hur ser din familj ut? Hur bor ni?

Min man Christer, Nellie 19 år, Emil 17 år och Elsa 11 år. Vi bor i Bodhyltan, Torsås på en skogsgård.

3. Vad jobbar du med och vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag jobbar på Guldbolaget i Bergkvara med order och ekonomi. Hästarna är min fritid. Men gillar även inredning.

4. Hur fann dina barn häst/ridintresset? 
Berätta gärna lite om hur de började rida och när.

Tjejerna började i 7 årsåldern på ridskolan. Först med hästar där och sedan med egna.

5. Berätta om dina/era hästar!

Latte Welsh 14 år. Han är het och pigg. Älskar att hoppa och har gått MsvB.

Chamonix svenskt halvblod 7 år. Hon gillar att jobba hårda pass. Hon blir aldrig trött.

evamarie1

Nellie och Chamonix

6. När började dina barn tävla sina hästar? Vem av er tävlar, och vad tävlar ni i? 
En av dina döttrar har sedan en tid gått över till storhäst, 
hur fungerar det ihop med den yngre dottern som tävlar med ponny?

Elsa började när hon var 8 år. Nellie när hon var 10 år. Jag har tävlat i både hoppning och dressyr. Tjejerna tävlar i hoppning och mitt mål är att börja i dressyr. Eftersom dom tävlar ponny och häst så är det inte samma tävlingar dom åker på utan vi lägger mycket tid om helgerna på olika tävlingar. Vi kan inte åka på allt utan ska i år välja med omsorg.

Evamarie4

Latino och Elsa

7. Hur och när tränar ni, finns det mål?

Tränar gör dom varje dag. Men hästarna har en dags vila per vecka. Oftast dagen efter en tävling. Jo dom jobbar med både mål och delmål. Att rida för instruktör är A o O om man vill komma vidare i utvecklingen. Elsa och Nellie rider för Malin Wiberg o Mats Torstensson.

8. Hur ser en vanlig dag ut för dig och dina döttrar?

Jag ger morgonfoder och mockar hos Chamonix. Släpper ut dom precis innan jag kör till jobbet. Har slutat lägga ut mat då ponnyerna blir för tjocka. Elsa kommer hem först och tar in hästarna så dom får mat. Mockar hos sin ponnyer och rider iallafall en innan jag kommer hem. Jag brukar få hjälpa henne i paddocken med en av dom. Nellie eller jag rider Chamonix. På helgerna rider vi ut i skogen ganska ofta. Vi lägger ganska mycket tid i stallet. Sedan blir det inte så mycket mera tid över än hemmet och fix där. Vi har eget stall och vi tar vårt egna hö.

evamarie3

 

9. Vad är tuffas med hästlivet?

Jag tycker mörkret under vinterhalvåret. 
Att man måste ut i alla väder året om. Och att det är dyrt.

 

10. Ridsporten är den enda sporten där män och kvinnor rider och tävlar med samma förutsättningar. Vad tycker du om dagens ridsport, tävlingar, tävlingsanda och livsstilen i jämförelse med hur det var förr?
Jag tycker inte att könsroller spelar in i vår sport. På det tävlingar vi åker på så är det under 10% killar/män. Det som jag ändå har tänkt på nu när vi åker på mera på häst tävlingar är att jag tycker att det märks att ponnyekipagen tränar mera. Många hästekipage (särskilt lokala tävlingar) tränar själva och tycker att det räcker. Om man jämför ridningen/tävlandet mot förr är nog att man tränar mera för instruktör nu. Och att alla från blåbären till eliten ska ha samma utrustning nu. Det har blivit väldigt märkesfixerat de senaste åren. Förr bara tog man det man hade.

 

11. Hur jämställd tycker du att ridsporten är, utifrån ditt eget perspektiv och 
den erfarenhet du har från dina döttrars tid på tävlingsbanorna?

Jämställdheten handlar nog mera om hur mycket pengar man kan lägga på sin sport nu för tiden. Allt ifrån häst/träningar/tävlingar/utrusning.

 

12. Hur viktigt är det för dig och dina barn med förebilder inom sporten?

Våra förebilder är och har alltid varit våra tränare. Man har ju förmånen att kunna byta när man kommer längre i sin karriär. Men alla tränare har varit lika viktiga på vägen dit.

 

13. Har hästlivet påverkat er familj på ett särskilt vis, ser ni er som vilken familj som helst, något som du vill hissa och/eller dissa?

Nej vi är absolut inte som en vanlig familj. Allt kretsar runt hästeriet. Det svåra är att resa bort. Jag har alltid längtat hem till gården efter några dagar. Men nu börjar jag känna att det är sköt att komma bort. Jag tycker nog vi är mera friska än genomsnittet. Om stallmiljön spelar in vet jag inte eller om att vi är ute mycket.

 

14. Vad är det bästa med att ha häst?

Dom ger oss sådan glädje. Dom är våra bästa träningskompisar. Och att rida ut i skogen under våren är helt underbart. Även Chrille tycker det är så rogivande att pyssla i stallet när hästarna står och tuggar hö.


Och till slut: Finns det något annat du skulle vilja berätta eller tipsa om till familjer som går i tankar om att köpa sin första häst och vill ut och tävla?

Provrid flera hästar. Är man ny på att vilja börja tävla så är det en fördel att köpa en läromästare. Och tänk på att inte ha för stora mål. Ta mindre delmål! //

evamarie5

 

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna Eva-Marie! 
Lycka till med era hästar och tävlingar!

Uppdaterad: 14 JUN 2016 08:48 Skribent: Sarah Ejermark
Epost: This is a mailto link

swish

lediga ridhustider

ridhusregler

villduborjarida

pantamera

Vädret Torsås

 

 

Postadress:
Torsås RF - Ridsport
Ridhusgatan 7
38534 Torsås

Kontakt:
Tel: 048610233
E-post: This is a mailto link