Hoppa till sidans innehåll

Therese Jörgensen


Syftet med dessa intervjuer är att öppna upp klubbens medlemmar och andra engagerade för alla intresserade och öka kunskap och förståelse om varandra. Hästsport, överlag, hästvärlden i sig, är en hel vetenskap att förstå sig på. Det finns lika många åsikter och tankar kring hästsporten och hästhållning som det finns hästar i världen...

I tråden "I blickfånget med..." kommer vi att få ta del av våra medlemmars hästliv. Häst(sporten), oavsett uppsutten eller från marken, är ju trots allt mer, än en vanlig hobby, det är en livsstil! I intervjuerna kommer vi att få ta del av erfarenheter, tankar och åsikter men även minnen, både bra och mindre bra. 
Även om vi inte alla bedriver hästsporten på samma vis (en del hoppar, en del dressyrar och en del snurrar runt i en westernsadel m.m.) delar vi ändå kärleken till djuren, naturen och  gemenskapen till andra människor som vår livsstil bär med sig.

I vår andra intervju fångade vi Therese Jörgensen som håller kurser och träningar inom western, bland annat även hos oss på Torsås Ryttare.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

I blickfånget med Therese Jörgensen

Berätta din ryttarkarriär, hur och när började du rida?

Hade den turen att vi hade hästar och uppfödning i liten skala redan när jag föddes. Så det fanns ett litet gotlandsruss på gården och väntade på att jag skulle bli gammal nog att börja rida.  Så den lilla vildingen började jag med. Han kastade av mig hur ofta som helst och gärna när jag var långt hemifrån så jag fick gå långt. 

Med denna ponny började också ett intresse för körning (då kunde han inte kasta av mig). Till slut redde jag ut honom, fick då en ny häst. Oinriden, ohanterad, nykastrerad arab (var då 12 år) red in den och tävlade i massa grenar. Sen bara rullade det på. Hästar efter hästar

Hur ser din familj ut?

Idag bor jag och min man och 2 barn (15 och 3 år) på min föräldragård. Bosse och jag driver Smedjegårdens Cowhorses och Entreprenad. Han kör entreprenaden och jag hästsidan. 

Vilka djur bor på din gård och hur många hästar har du?

Här bor 1 hund 3 katter och ca 15 hästar i varierande åldrar och raser. 

Vad jobbar du med och vad är dina hobbys förutom hästar?

Jag har mitt drömjobb, jobbar med hästar på heltid! Har jag någon stund över hjälper jag gärna till med entreprenaden. Vår hobby är djuren och entreprenaden. 

Du rider western, men har även hållt på med andra grenar. Vad är de största skillnaderna mellan grenarna/ridstilen?

Största skillnaden är egentligen "slutprodukten" Alla vill ha en följsam mjuk häst att rida oavsett western/engelskt. Jag rider i princip in alla hästar likadant sen väljer man inriktning när hästen är mjuk och följsam.

Varför ”sadlade du om” och hur hittade du till westernridning?

Anledningen var helt enkelt att jag fick en häst över mig ganska illa i samband med ett veterinärbesök. Veterinären var lite dumdristig och hela situationen urartade. Fick då lämna iväg hästen på inridning pga. min skada. 

Han blev inriden av en westernmänniska och fick tillbaka hästen (halvblod) helt otroligt följsam och mjuk. Trots att jag hade bara en fungerande arm då kunde jag rida med bara lätta hjälper. Bestämde mig då för att detta måste vara rätt håll att gå. Det är ca 18 år sedan. 

Går det att kombinera de olika ”ridstilarna”? 

Ja lätt! Jag rider dressyr, hoppning, western.  Alla har att lära av varandra och roligt är det! 

Vad är western för dig?

För mig är det lite koskit under bootsen och en häst som jobbar självständigt med en ko. Ändå är det jobbet dit med hästarna som är roligast. Varje liten ny grej dom lär sig och man går och ler en hel dag. 

Hur tävlar man i western?

Det enklaste är att gå med i en westernklubb och åka och titta på en klubbtävling. Det brukar vara hur kul som helst!

Hur har hästarna påverkat din livsstil?

Har aldrig varit utan häst så för mig finns inget annat. Allt kretsar runt hästar. 

Hur har du fått all din kunskap om hästarna och de olika grenarna?

Det är nog helt enkelt åren. Vill lära mig mer och är inte rädd för att prova. Läst böcker, varit och tränat för mängder med tränare bara för att hitta det jag tror på. Ödmjukhet och viljan att lära sig mer måste finnas hela tiden. Varje häst man träffar lär en mängder med nya saker. 

Finns det något du skulle vilja dela med dig till våra läsare som funderar på hur man tar steget in i westernridningen och/eller vill kombinera det med sin ”vanliga” gren?

Åk och titta på träningar och tävlingar. När man känner sig redo, ta med hästen på träning. Behövs ingen westernsadel eller speciella utrustningar man behöver. Bara ett glatt leende!

Tack så mycket Therese och fortsatt lycka till med er verksamhet!

Uppdaterad: 30 DEC 2016 15:17 Skribent: Joanna Kohnen
Epost: Adressen Gömd

swish

lediga ridhustider

ridhusregler

villduborjarida

pantamera

Vädret Torsås

 

 

Postadress:
Torsås RF - Ridsport
Ridhusgatan 7
38534 Torsås

Kontakt:
Tel: 048610233
E-post: This is a mailto link