Hoppa till sidans innehåll

Smittskydd!

12 MAR 2021 00:00
Till alla som använder vår gemensamma anläggning
  • Uppdaterad: 12 MAR 2021 11:38

Extra smittskyddsfokus!

På grund av flera utbrott av EHV-1 bland hästar under februari 2021 i Sverige och utlandet, bedömer Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, att det nu är ökad risk för spridning av viruset. Den högsta risken för smittspridning har de hästar som reser mellan olika evenemang. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.

Smittläget vad gäller fall av EHV-1 är dock än så länge ungefär som vanligt i Sverige vid den här årstiden. Det är ett virus som ständigt finns i Sverige och det uppstår alltid en del fall under vårvintern.

Här på Torsås Ryttares anläggning tillämpar vi ”hästägarförsäkran”. Det innebär att hästhållare och ryttare ska ta ansvar för att hästar som varit sjuka eller som har stått i samma stall/anläggning som hästar som visat symtom på smittsam sjukdom de senaste tre veckorna, inte åker till anläggningar med andra hästar.

Ridsportförbundet har som en extra försiktighetsåtgärd infört ett tillfälligt tävlingsstopp. Vid symtom på sjukdom eller om du har frågor kring smittskydd, kontakta din veterinär.

Använd sunt förnuft om du åker på träning, dvs du hälsar inte på någon annans häst och du låter inte din häst nosa på annans häst, utrustning eller gödsel.  Häng inte täcken eller jackor så att de kan komma i kontakt med andras utrustning.

Du åker givetvis ingenstans med din häst om ni på något sätt haft kontakt med andra hästar som nyligen varit ute på längre resor/nyligen importerats/stallats upp där smitta kan ha förekommit!

MVH Styrelsen

Skribent: Anna Myrén
E-post: Adressen Gömd

lediga ridhustider

ridhusregler

pantamera

Postadress:
Torsås RF - Ridsport
Ridhusgatan 7
38534 Torsås

Kontakt:
Tel: 048610233
E-post: info@torsasryttare.s...