Hoppa till sidans innehåll

Torsås Ryttare avvecklar ridskoleverksamheten

29 MAJ 2020 12:44
Det är med ett tungt hjärta som styrelsen meddelar att från och med den 28 juni kommer vi att avveckla ridskolan som föreningen Torsås Ryttare driver. Föreningen Torsås Ryttare lever dock vidare som vanligt.
  • Skapad: 29 MAJ 2020 12:44

Förutsättningarna för att bedriva en ridskola har förändrats mycket under de senaste 15–20 åren och nu har föreningens styrelse kommit fram till att situationen inte längre är ekonomiskt hållbar och har därför beslutat att avveckla ridskoleverksamheten. Vi kommer INTE att lägga ner föreningen utan kommer fortsättningsvis att erbjuda stallplatser för privathästar och hålla igång och eventuellt utveckla tränings- och tävlingsverksamheten.

Ekonomiska och personella förutsättningar för att driva ridskola
Föreningen har kommit till ett läge där intäkterna helt enkelt inte täcker de kostnader vi har för personal och hästar. Intäktsminskningen beror på att vi inte längre har tillräckligt många ridande elever och inte heller tillräckligt med inhyrda privathästar. I dagsläget har vi endast 60 ridande elever då vi egentligen behöver 90 och vi har endast 5 inhyrda då vi har plats för 11. Kostnadsökningarna beror dels på högre kostnader för foder och strö, dels på ökade krav från Svenska Ridsportförbundet och myndigheter. Det rör områden som säkerhet, arbetsmiljö, utbildningsnivå på ridlärare, löner, hästarnas utbildningsnivå och utrustning. Elevantalet sviker, men de fasta kostnaderna och ansvaret för anställd personal och hästarna kvarstår.

När man har levande djur i verksamheten krävs bemanning både morgon och kväll - och helger, så förutom personal går det dessutom åt många ideella krafter för att få det hela att fungera. I dagsläget har vi inte ens ersatt Marre som slutade i våras för att klara ekonomin utan vi har löst de dagliga arbetsuppgifterna på ideell basis.

När vi gör budgeten för hösten med alla parametrar instoppade så saknas det fortfarande ca 260 000 kr per år för att kunna driva ridskolan. Då får vi redan ett driftsbidrag från kommunen på 160 000 kr.

Dessutom har vi också gjort en inventering av det hästmaterial vi har på ridskolan och den visar att vi kommer att behöva investera i 6 nya hästar under de närmsta två åren. Vilket är en investering på ca 350 000 kr.

Slutsats och timing
Det föreningens styrelse har beslutat är att vi inte mäktar med att driva en ridskola i föreningens regi längre, varken ekonomiskt eller med de ideella krafter som finns idag. I dagsläget kommer det inte att påverka några anställda, då vi just har avslutat en anställning med Marre, samt att Elin sagt upp sig. Hennes anställning avslutas den sista juli 2020.

Det är ett tråkigt, men ansvarstagande beslut som fattades på styrelsemötet. Det drabbar barn och ungdomar och det är det som gör ondast.

Men föreningen kommer inte på något sätt att läggas ner - vi satsar nu framåt med utökad tränings- och tävlingsverksamhet och kommer även i fortsättningen att erbjuda privatpersoner att ha sin häst uppstallad på anläggningen. Dock kommer man inte att kunna erbjuda den service som anställd personal tidigare har utfört. Vi hoppas att föreningen kan växa sig starkare och kanske kan ridskoleverksamheten startas upp igen om några år om behovet och engagemanget finns.

Nästa styrelsemöte kommer att hållas i slutet av juni och det är då vi kommer att börja titta på hur vi ska organisera vår gemensamma framtid.

Informationsmöte
Vi kommer att hålla ett informationsmöte torsdagen den 11 juni klockan 18.30 i ridhuset. Anmälan till Sarah senast den 9 juni på sms eller mail nedan. Detta för att vi ska kunna dela upp mötet om vi blir för många för att kunna hållas Corona-style.

// Styrelsen genom Sarah Ejermark

För mer information kontakta:
Sarah Ejermark, 070-230 94 66, This is a mailto link
Stine Breum-Appelqvist, 070-254 53 01, This is a mailto link
Kristina Strand, 070-549 46 22, This is a mailto link

Skribent: Sarah Ejermark
Epost: This is a mailto link

swish

lediga ridhustider

ridhusregler

villduborjarida

pantamera

Vädret Torsås

 

 

Postadress:
Torsås RF - Ridsport
Ridhusgatan 7
38534 Torsås

Kontakt:
Tel: 048610233
E-post: This is a mailto link